Mi a hint-metódus?


Kell hogy legyen egy kevésbé stresszes módja egy új nyelv adoptálásának … 


A ‘hint’ szó mind a magyar és az angol szókészletben szerepel különböző jelentésekkel. Az angolban többek közt sugallatot is jelent, míg a magyarban valaminek egy finom mozdulattal való elszórását jelenti. Ez lehet egy mag a földben, vagy porcukor a torta tetején. S ha egy kicsit tovább mesélek, te is hamar rá fogsz jönni arra, hogy miért is neveztem el így a nyelvi coaching programomat…


Az előtörténet

6 éve, hogy megnyitottam a magán angol nyelvi coaching praxisomat. Az idő teltével, észrevettem egy olyan mögöttes problémát, mellyel a diákjaim többsége nagy küzdelmet vívott: a nyelvi beszédkészség hiányosságával kapcsolatos érzelmi stressz és kedveszegettség, mindazok ellenére, hogy éveket töltöttek el az angol nyelv tanulásával.

Nem telt sok időbe, míg rátaláltam a probléma magjára, és a figyelmem nagy részét ennek megoldására koncentráltam. Sajnos, a konvencionális nyelvoktatók, mint az iskolák és nyelvi intézmények, nem a kommunikációra koncentrálva tanítanak, hanem szabályokra és szintekre szabott elvárás rendszerekkel terhelik a tanulókat. A gyerekek és a felnőttek a vizsgákra magolnak. S miután levizsgáznak rádöbbennek, hogy nem mernek az adott idegen nyelven még megszólalni sem, mert egyszerűen nincsen benne gyakorlatuk.

A praxisom megnyitása óta sok ember keres fel konkrét célokkal és elvárásokkal, hogy az angol kommunikációs készségüket arra a bizonyos területre koncentrálva erősítsék, ami pont az adott időben fontos számukra. Üzletemberek, vezetők, akik fontos üzleti találkozókra akarnak felkészülni; színészek, énekesek válogatásokra, film szerepekre; tanulók nyelvvizsgákra, mások munkahelyi interjúkra. Az egyetlen probléma itt csupán az, hogy majd mindannyiuknál hiányzik a mindennapi kommunikáció folyékonysága.


Hogyan várhatjuk el magunktól a komplex feladatok megoldását, ha az alapok hiányoznak? 


Az esszencia

A hint-metódussal, megtanítalak arra, hogy érzésből, a szívedből beszélj angolul. Érzésem szerint, a nyelvtanulás nem egy tudomány, hanem artisztika. Amíg a beszédért az agyunk rendszer-teremtő bal agyféltekéje ügyel, addig a nyelvtanulás az agyunk jobb agyféltekéjéből aktiválódik, mely a számos érzelmi alapú cselekvések mellett, az eredményes társasági kommunikációért is felelős. Gyermekként, fontos megtanulnunk, hogy az érzelmeinket és a belső világunkat szavakban is ki tudjuk fejezni. Amint az anyanyelvünkön képessé válunk ezek kifejezésére, természetessé válik számunkra, hogy elsősorban így kommunikáljunk a környezetünkkel.

Semmi sem változik azzal, hogy egy idegen nyelven tanulunk meg hatékonyan kommunikálni. Az elején az a legfontosabb, hogy a belső világunkat jelenítsük meg a szavainkkal. S majd ha ez már jól megy, utána koncentráljunk a minket körülvevő környezet megértésére. Ha hisszük, ha nem, az összes idegen nyelv belénk van kódolva, nekünk pusztán annyit kell tennünk, hogy a megfelelő módszerekkel megnyitjuk a belső beszélőnket. Ezt leghatékonyabban az intuíciónk segítségével tudjuk megtenni.

A hint-metódussal, az angol társalgási készséged fejlesztésében segítelek, rávezetve téged arra pontra, ahol megtalálod a te egyéni hangod, egy számodra még egyelőre idegen nyelven. Nem tanulsz újat, hanem azt a képességed használod a hatékony kommunikációhoz, amely már eleve benned van. S ez az intuíciód és érzelmi intelligenciád!


A módszer

A hint-metódus egy teljességében kommunikáció alapú, interaktív, egyénre szabott nyelvi tréning program, ami a te személyiségedhez és kommunikációs stílusodhoz igazodik. Fókuszban a társalgás áll, ahol az életedről – érdeklődési területeidről, véleményeidről, munkádról, céljaidról, terveidről, álmaidról – egységében, a történeteidről beszélgetünk. A beszélgetéseinkben, az intuíciód és érzelmi intelligenciád vezetésével segítelek, hogy egyre hatékonyabban tudd átadni a történeteidet.  Együtt építjük és gazdagítjuk ezeket a történeteket, fokozatosan bővítve így a szóbeni kifejezőkészségedet. Minden egyes tréning óra egy pódiumot ad neked, hogy gyakorolhasd és erősíthesd az angol társalgáskészségedet.

A program végére, a fejlődésedet az önbizalmad erősödésében fogod érezni, amikor angolul beszélsz. Ennek meghatározója lesz az a folyékonyabb, simulékonyabb, feszélyezetlenebb társalgási stílus, amit a program során magadévá teszel. Az eredményeid, amiket a programban elérsz, a te, személyes, általad meghatározott következő szintre készítenek fel, melynek az alaphangját mindig a saját érdeklődési köröd és tempód adja.Vannak még kérdéseid? Itt küldhetsz üzenetet!